25 ani de Radio TRINITAS

Patriarhia Română

Proiectul „Suntem români! Afirmarea românilor dincolo de granițe”

În ultimii 30 de ani, milioane de români au plecat în străinătate pentru un loc de muncă mai bine plătit, condiții de lucru mai bune, șanse mai mari de a face performanță. Unii dintre ei sunt foarte cunoscuți și apreciați în domeniile în care lucrează. Muzicieni, artiști plastici, medici, cercetători, scriitori sau IT-iști și-au continuat sau au început cariera în străinătate. Calitatea muncii lor face ca ei să fie respectați, apreciați, îndrăgiți. De asemenea, datorită seriozității, perseverenței, implicării, sunt apreciați dincolo de granițe și cei care au renunțat la profesia pe care o aveau în România și s-au reprofilat.

Pentru susținerea procesului de integrare, afirmare și recunoaștere a românilor care trăiesc, studiază și muncesc în Germania și Austria, Radio TRINITAS desfășoară proiectul „Suntem români! Afirmarea românilor dincolo de granițe”, finanțat de Departamentul pentru românii de pretutindeni. Ne dorim să contribuim, astfel, la dezvoltarea și afirmarea identității culturale și religioase a românilor din străinătate. Unii români se confruntă cu probleme legate de apartenența la grup, integrare, prejudecăți și dificultăți în recunoașterea studiilor absolvite în România. Prin acest proiect, Radio TRINITAS promovează imaginea pozitivă pe care o au mulți români în țările în care trăiesc și îi încurajează să nu renunțe la specializarea și pasiunile pe care le au pentru a accepta orice loc de muncă ce le asigură un trai, dar nu și apreciere, mulțumire, împlinire profesională. 

Proiectul cuprinde:

  • Campania media „Adaptare prin schimbare”, în cadrul căreia sunt difuzate 10 spoturi audio despre viața și activitatea românilor plecați la muncă în străinătate, despre modul lor de acomodare și integrare, afirmare sau eșec în plan profesional. 
  • Emisiunea „Români – modele pentru români”, în care sunt difuzate interviuri realizate în Austria (zona Viena) și Germania (zona Munster), cu români care muncesc acolo, în domeniul pregătirii lor teoretice, sau care, dimpotrivă, nu au continuat parcursul profesional din țară.   

Prin intermediul acestor producții, Radio TRINITAS susține integrarea, afirmarea și recunoașterea românilor care trăiesc, studiază și muncesc în străinătate. 

Campania „Adaptare prin schimbare” și emisiunea „Români – modele pentru români”, realizate de Radio TRINITAS, fac parte din proiectul „Suntem Români! – Afirmarea Românilor Dincolo Granițe”, finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. 

Conţinutul materialelor nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.