25 ani de Radio TRINITAS

Patriarhia Română

PROGRAMUL CULTURAL „DESTINATION: BUCHAREST”

Radio TRINITAS propune, în cadrul Programului Cultural „Destination: Bucharest”, opt producții radiofonice (rubrici și emisiuni cu următoarele tipuri de conținut: interviu, reportaj, documentar, grupaj informativ) care să ilustreze patrimoniul material și imaterial al unui oraș turistic care sărbătorește, în 2019, 560 de ani de atestare documentară și 360 de ani de când a devenit capitală a Țării Românești. Proiectul este derulat cu sprijinul Primăriei Municipiului București, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic – AMPT.

 

Amintiri din Bucureștii de altădată

Capitala României este, astăzi, un oraș unde se întâlnesc, pe lângă persoane de etnii, naționalități și religii diferite, curente, informații și atitudini nu de puține ori divergente și fără o legătură cu istoria locului, specificul și valorile culturale locale și naționale. De aceea, o incursiune radiofonică în istoria unora dintre cele mai reprezentative clădiri ale Bucureștilor, care au contribuit la renumele acestuia de „mic Paris”, precum și în istoria personalităților și chiar familiilor importante care au contribuit la construirea acestora sau le-au deținut, este utilă pentru formarea unei imagini corecte despre istoria noastră, valorile și chiar spiritualitatea românească autentice. Efectul va fi cu atât mai mare cu cât aceste povestiri vor fi relatate, în modul nu de puține ori plin de savoare care îl caracterizează, de unul dintre intelectualii de marcă ai societății contemporane și martor al acelor vremuri, anume academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici.

 

Pelerini în București

Pentru mulți dintre locuitorii capitalei și ai marilor orașe, stilul de viață contemporan, caracterizat prin griji de tot felul, stres, bombardament informațional și, nu de puține ori, pierderea unei „busole” în înțelegerea rostului vieții proprii, fac stringentă nevoia unor căutări lăuntrice și a unei regăsiri de natură spirituală a acestui sens existențial. În unele cazuri, oamenii caută liniștea sufletească în vetre monahale din afara orașelor, alteori cad victime mișcărilor care promovează așa-zise culte noi sau ezoterismul în forme variate. Capitala și împrejurimile ei dețin, însă, un patrimoniu spiritual și autentic de excepție, concretizat în sute de lăcașuri de cult, unele cu valoare istorică și arhitecturală cu totul deosebite, altele care se remarcă mai mult printr-o intensă viață liturgică, misionară, culturală, educațională și social-filantropică. Un demers radiofonic care să pună în valoare toate aceste vetre de spiritualitate, istoria, bogăția arhitecturală, patrimoniul spiritual și viața parohiilor alcătuite în jurul lor, este foarte util pentru a veni în întâmpinarea căutărilor lăuntrice.

 

Bilet la teatru

Bucureștiul este interesant nu numai din perspectivă arhitecturală, spirituală sau istorică, ci și din punct de vedere al dinamismului cultural. În această dinamică se înscriu și ofertele teatrelor bucureștene, pe scena cărora s-au jucat și se joacă spectacole ce aduc în atenție întreaga istorie a teatrului, cu toate formele sale de manifestare. Radio TRINITAS va oferi ascultătorilor, pe lângă date istorice despre instituțiile de teatru ale capitalei, interviuri despre spectacolele care s-au jucat pe scenele lor sau care sunt în program de zeci de ani, despre încărcătura istorică a unor săli, despre marii actori care au dat viață, într-un stil inegalabil, unor personaje memorabile, despre maniera regizorală abordată sau despre repertoriul actual.

 

Bucureștiul neclintit

În Lista Monumentelor Istorice apar zeci de mii de obiective, multe dintre ele din București, foarte cunoscute publicului și introduse în circuitul turistic. Câteva dintre ele necesită intervenții urgente pentru a fi salvate de la degradare sau dispariție, însă multe sunt renovate și deschise publicului.
Rubrica își propune valorificarea patrimoniului cultural din București prin aducerea în atenția turiștilor români și străini a moștenirii culturale din orașul lui Bucur, concretizată în aceste monumente istorice. Se urmărește promovarea potenţialului turistic al monumentelor reprezentative din punct de vedere istoric, artistic şi arhitectural.

 

Gusturi uitate

Turiștii pasionați de istorie, care vizitează monumentele bucureștene sau alte obiective, vor avea parte, nu în ultimul rând, și de o surpriză plăcută papilelor gustative. Zeci de restaurante din oraș servesc mâncăruri gătite după rețete vechi. O vizită în centrul istoric nu poate fi completă fără un popas la celebrele berării și restaurante. Celor care se opresc să-ți tragă sufletul și vor să se înfrupte din mâncărurile oferite de restaurante, le-ar prinde bine să știe și povestea, chiar și rețetele bucatelor alese ce le sunt puse pe masă. Unele dintre ele, gătite ca în vremea în care curțile hanurilor din orașul lui Bucur erau pline de trăsuri și căruțe.
Proiectul își propune promovarea culturii gastronomice și a reţetelor tradiţionale ținute în mare taină de maeștrii bucătari care le-au redescoperit. Vor fi evidenţiate vechi reţete, modul în care se gătesc, dar şi ocaziile în care mâncărurile erau servite odinioară.

 

Cu pași mici prin Bucureștiul mare

Indiferent din ce direcție ai privi, educația stă la baza celor mai multe activități conectate cu prezența ca turist ori ca locuitor în capitala României. Fie că poposești pentru câteva ore în Centrul Vechi al orașului, fie că vizitezi muzeele, parcurile sau monumentele de referință ale capitalei, ai nevoie de o minimă informație referitoare la zonele în care te afli, la istoria locurilor, la povestea care a stat la baza ridicării unui edificiu, unui ansamblu monumental ori a unui spațiu verde. Din perspectivă educațională, orice contact cu spațiile ori activitățile de referință ale Bucureștiului așează o amprentă esențială în modul de gândire, de cunoaștere și formare a unei impresii legate de București – oraș turistic, mediu prolific din punct de vedere cultural, educațional, recreativ.
Proiectul se dorește a fi unul de cunoaștere a orașului București, cu toate perspectivele sale educaționale care pot sta la baza construirii unui program de vizite și activități în capitala României; un proiect de educare a publicului tânăr, de atragere a atenției asupra ofertei extrem de variate de activități cultural-educaționale, de promovare a vizitelor în Capitală.

 

Infocultura

În mod evident, Bucureștiul este cel mai important hub cultural al României. El este important în primul rând ca spațiu de punere în operă a evenimentului cultural, dar și ca centru de influență, ca trend-setter pentru mișcările culturale din țară. Este important pentru toată România să se știe ce face Bucureștiul și în ce fel orașele mai mari sau mai mici din țară pot rezona cu capitala. Iar Radio TRINITAS face asta prin acoperirea excelentă a teritoriului național.
Proiectul își propune evidențierea cu claritate și promptitudine a ofertei culturale a Bucureștiului și profilarea Bucureștiului ca un oraș cultural dinamic și deosebit de variat.

 

Oamenii Bucureștiului

București este locul în care diferite manifestări artistice intră într-o fertilă competiție în fața publicului. Ne propunem să evidențiem intențiile artistice, amprenta personală a celor implicați în actul artistic, astfel încât opera să fie completată de resorturile nevăzute care-i determină ineditul. Pe de altă parte, publicul bucureștean este un public selectiv și matur, care însă face față cu greu unei multitudini de evenimente și destinații culturale. Interviurile realizate în acest proiect vor pune reflectorul imaginar pe anumite puncte fierbinți de pe harta culturală și le vor evidenția în așa fel încât să-și profileze cât mai bine oferta. Vor avea de câștigat atât bucureștenii și vizitatorii capitalei, cât și artiștii și instituțiile culturale care-și vor vedea eforturile puse în valoare.